BIOASEKURACJA

Działania prowadzone na terenie gospodarstwa, jak i w jego najbliższym otoczeniu mające na celu pełną ochronę biologiczną i zdrowotną gospodarstwa.

Mycie budynków inwentarskich

  • Przygotować budynki i teren wokół budynków
  • Zdemontować urządzenia niezamontowane na stałe
  • Wykonywać mycie zawsze w kierunku od góry do dołu (sufit, ściany, podłoga)
  • Stosować specjalne preparaty myjąco-dezynfekujące zgodnie z zaleceniami producenta
  • Myć pomieszczenia dodatkowe (np. pomieszczenia techniczne, socjalne, magazyny, silosy)
  • Myć teren wokół budynku
  • Kontrolować dokładność mycia

Dezynfekcja budynków inwentarskich

  • Przygotować budynki i teren wokół budynków
  • Wykonywać dezynfekcję nie później niż 48h przed zasiedleniem
  • Utrzymywać temperaturę wewnątrz budynku od 18 do 22°C
  • Stosować specjalne preparaty biobójcze dopuszczone do obrotu zgodnie z zaleceniami producenta
  • Dezynfekować pomieszczenia dodatkowe (np. pomieszczenia techniczne, socjalne, magazyny, silosy)
  • Wietrzyć pomieszczenia od 4 do 6h lub dłużej w razie potrzeby po zakończonej dezynfekcji
  • Nie przebywać w budynku podczas usługi oraz przez min. 12h po zakończonej dezynfekcji
  • Dezynfekować budynki na zewnątrz oraz teren wokół budynków
  • Pobrać wymazy i przeprowadzić badania laboratoryjne

Dostawy zewnętrzne

  • Limitować ruch pojazdów przez bramę wjazdową
  • Umieścić informację o zakazie wstępu dla osób nieupoważnionych
  • Utrzymać strefy wjazdu w czystości, bez pozostałości materii organicznej
  • Transportować zwierzęta do gospodarstwa wyłącznie pojazdami, kontenerami, pojemnikami transportowymi dokładnie oczyszczonymi i odkażonymi przed załadunkiem drobiu, przy użyciu dopuszczonego do obrotu środka odkażającego
  • Oczyszczać i odkażać, przy użyciu dopuszczonego do obrotu środka odkażającego, bezpośrednio po rozładunku pojazdy oraz kontenery lub pojemniki transportowe
  • Odkażać koła pojazdów wjeżdżających na teren gospodarstwa
  • Przyjmować dostawy zwierząt i pasz w konkretne dni i tylko do jednej fermy

Pomieszczenia

  • Wykonać z materiałów nieszkodliwych dla zdrowia drobiu oraz nadających się do oczyszczania i odkażania
  • Zabezpieczyć przed dostępem zwierząt innych niż utrzymywane w gospodarstwie
  • Utrzymywać czystość i porządek wokół, w tym regularnie wykaszać roślinność i uprzątać pozostałości pasz i ściółki
  • Wyposażyć w maty dezynfekcyjne przed wejściem do budynku
  • Oznakować tablicą z napisem „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”
  • Zapewnić odpowiednie warunki utrzymania w zakresie temperatury, wilgotności, wymiany powietrza, dostępu światła
  • Izolować pomieszczenia przez zapewnienie osobnej obsługi, narzędzi, sprzętu
  • Rejestrować, prowadzone regularnie czynności odkażania, dezynsekcji i deratyzacji
  • Usuwać odchody oraz niezjedzone resztki paszy z pomieszczeń tak często, aby uniknąć zanieczyszczenia paszy lub wody

Higiena personelu i osób postronnych

  • Zastosować odzież ochronną
  • Dezynfekować ręce
  • Oczyszczać i dezynfekować obuwie
  • Posiadać aktualne badania na nosicielstwo pałeczek Salmonella
  • Szkolić personel w zakresie higieny osobistej oraz możliwych dróg przenoszenia zakażenia za pośrednictwem odzieży oraz sprzętu
  • Przestrzegać zasad bioaskuracji

Organizacja fermy

  • Stosować  zasady „cały kurnik pełen lub cały kurnik pusty”
  • Stosować  prawidłową obsadę kurnika
  • Utrzymywać w jednym kurniku, w obrębie jednego stada, drób w jednakowym wieku
  • Eliminować ptaki wykazujące objawy chorobowe
  • Rejestrować wejścia osób postronnych na teren gospodarstwa
  • Zabezpieczać paszę przed dostępem gryzoni i dzikich ptaków
  • Podzielić fermę na strefy dostępu (strefa bez zwierząt) oraz strefy ograniczonego dostępu (strefa hodowli zwierząt)
  • Wyposażyć fermę w przeznaczony wyłącznie do użytku przez to gospodarstwo kontener do przetrzymywania zwłok padłego drobiu lub wydzielić w tym gospodarstwie pomieszczenia przeznaczone wyłącznie do przetrzymywania takich zwłok
  • Usuwać padły drób do kontenera lub pomieszczenia przeznaczonego
    do przetrzymywania zwłok padłego drobiu – nie rzadziej niż raz dziennie

Zabezpieczenie przed dostępem dzikich zwierząt, ptaków, owadów, deratyzacja i monitoring

  • Zastosować szczelne ogrodzenia terenu fermy
  • Zamykać kontener i pomieszczenia na padłe sztuki
  • Nie składować padłych sztuk poza kontenerami do tego przeznaczonymi
  • Nie utrzymywać innych zwierząt oraz zwierząt domowych na terenie fermy
  • Przechowywać paszę w szczelnie zamkniętych silosach/magazynach
  • Niezwłocznie usuwać rozsypaną paszę w okolicach silosów lub budynków
  • Utrzymywać sprawne odpływy wody w miejscu mycia i dezynfekcji
  • Zamykać drzwi (idealnie dopasowanych) wszystkich budynków – w przypadku wysokich temperatur i konieczności ich otwarcia stosować siatki o drobnych oczkach
  • Zastosować siatki ochronne w oknach, wlotach
  • Zastosować klapy lub siatki w kominach wentylacyjnych
  • Utrzymywać stan ścian budynków bez szczelin oraz pęknięć
  • Utworzyć pasy o szerokości ok. 1 m z betonu, żwiru lub piachu wokół budynków uniemożliwiającego porost roślinności
  • Używać specjalnych kolców lub drutów uniemożliwiających ptakom przysiadanie na dachach budynków
  • Niezwłocznie usuwać powstałe gniazda
  • Utrzymać sprawne systemy pojenia uniemożliwiające wycieki powodujące nawodnienie ściółki
  • Stosować insektycydy dopuszczone do obrotu zgodnie z zaleceniami producenta
  • Zastosować lepy, pułapki na owady, stacje deratyzacyjne, chwytacze, lampy owadobójcze.

Dbałość o prawidłową realizację założeń systemu bioasekuracji gwarantuje bezpieczeństwo i zdrowie hodowli.

Nasi eksperci pomogą w doborze najlepszych rozwiązań dla twojego gospodarstwa.