BIOASEKURACJA
Działania prowadzone na terenie gospodarstwa, jak i w jego najbliższym otoczeniu mające na celu pełną ochronę biologiczną i zdrowotną gospodarstwa.
Mycie budynków inwentarskich
- Przygotować budynki i teren wokół budynków
- Zdemontować urządzenia niezamontowane na stałe
- Wykonywać mycie zawsze w kierunku od góry do dołu (sufit, ściany, podłoga)
- Stosować specjalne preparaty myjąco-dezynfekujące zgodnie z zaleceniami producenta
- Myć pomieszczenia dodatkowe (np. pomieszczenia techniczne, socjalne, magazyny, silosy)
- Myć teren wokół budynku
- Kontrolować dokładność mycia
Dezynfekcja budynków inwentarskich
- Przygotować budynki i teren wokół budynków
- Wykonywać dezynfekcję nie później niż 48h przed zasiedleniem
- Utrzymywać temperaturę wewnątrz budynku od 18 do 22°C
- Stosować specjalne preparaty biobójcze dopuszczone do obrotu zgodnie z zaleceniami producenta
- Dezynfekować pomieszczenia dodatkowe (np. pomieszczenia techniczne, socjalne, magazyny, silosy)
- Wietrzyć pomieszczenia od 4 do 6h lub dłużej w razie potrzeby po zakończonej dezynfekcji
- Nie przebywać w budynku podczas usługi oraz przez min. 12h po zakończonej dezynfekcji
- Dezynfekować budynki na zewnątrz oraz teren wokół budynków
- Pobrać wymazy i przeprowadzić badania laboratoryjne
Dostawy zewnętrzne
- Limitować ruch pojazdów przez bramę wjazdową
- Umieścić informację o zakazie wstępu dla osób nieupoważnionych
- Utrzymać strefy wjazdu w czystości, bez pozostałości materii organicznej
- Transportować zwierzęta do gospodarstwa wyłącznie pojazdami, kontenerami, pojemnikami transportowymi dokładnie oczyszczonymi i odkażonymi przed załadunkiem drobiu, przy użyciu dopuszczonego do obrotu środka odkażającego
- Oczyszczać i odkażać, przy użyciu dopuszczonego do obrotu środka odkażającego, bezpośrednio po rozładunku pojazdy oraz kontenery lub pojemniki transportowe
- Odkażać koła pojazdów wjeżdżających na teren gospodarstwa
- Przyjmować dostawy zwierząt i pasz w konkretne dni i tylko do jednej fermy
Pomieszczenia
- Wykonać z materiałów nieszkodliwych dla zdrowia drobiu oraz nadających się do oczyszczania i odkażania
- Zabezpieczyć przed dostępem zwierząt innych niż utrzymywane w gospodarstwie
- Utrzymywać czystość i porządek wokół, w tym regularnie wykaszać roślinność i uprzątać pozostałości pasz i ściółki
- Wyposażyć w maty dezynfekcyjne przed wejściem do budynku
- Oznakować tablicą z napisem „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”
- Zapewnić odpowiednie warunki utrzymania w zakresie temperatury, wilgotności, wymiany powietrza, dostępu światła
- Izolować pomieszczenia przez zapewnienie osobnej obsługi, narzędzi, sprzętu
- Rejestrować, prowadzone regularnie czynności odkażania, dezynsekcji i deratyzacji
- Usuwać odchody oraz niezjedzone resztki paszy z pomieszczeń tak często, aby uniknąć zanieczyszczenia paszy lub wody
Higiena personelu i osób postronnych
- Zastosować odzież ochronną
- Dezynfekować ręce
- Oczyszczać i dezynfekować obuwie
- Posiadać aktualne badania na nosicielstwo pałeczek Salmonella
- Szkolić personel w zakresie higieny osobistej oraz możliwych dróg przenoszenia zakażenia za pośrednictwem odzieży oraz sprzętu
- Przestrzegać zasad bioaskuracji
Dbałość o prawidłową realizację założeń systemu bioasekuracji gwarantuje bezpieczeństwo i zdrowie hodowli.
Nasi eksperci pomogą w doborze najlepszych rozwiązań dla twojego gospodarstwa.