BIOASEKURACJA
Działania prowadzone na terenie gospodarstwa, jak i w jego najbliższym otoczeniu mające na celu pełną ochronę biologiczną i zdrowotną gospodarstwa.
Mycie budynków inwentarskich
- Przygotować budynki i teren wokół budynków
- Zdemontować urządzenia niezamontowane na stałe
- Wykonywać mycie zawsze w kierunku od góry do dołu (sufit, ściany, podłoga)
- Stosować specjalne preparaty myjąco-dezynfekujące zgodnie z zaleceniami producenta
- Myć pomieszczenia dodatkowe (np. pomieszczenia techniczne, socjalne, magazyny, silosy)
- Myć teren wokół budynku
- Kontrolować dokładność mycia


Dezynfekcja budynków inwentarskich
- Przygotować budynki i teren wokół budynków
- Wykonywać dezynfekcję nie później niż 48h przed zasiedleniem
- Utrzymywać temperaturę wewnątrz budynku od 18 do 22°C
- Stosować specjalne preparaty biobójcze dopuszczone do obrotu zgodnie z zaleceniami producenta
- Dezynfekować pomieszczenia dodatkowe (np. pomieszczenia techniczne, socjalne, magazyny, silosy)
- Wietrzyć pomieszczenia od 4 do 6h lub dłużej w razie potrzeby po zakończonej dezynfekcji
- Nie przebywać w budynku podczas usługi oraz przez min. 12h po zakończonej dezynfekcji
- Dezynfekować budynki na zewnątrz oraz teren wokół budynków
- Pobrać wymazy i przeprowadzić badania laboratoryjne
Dostawy zewnętrzne
- Limitować ruch pojazdów przez bramę wjazdową
- Umieścić informację o zakazie wstępu dla osób nieupoważnionych
- Utrzymać strefy wjazdu w czystości, bez pozostałości materii organicznej
- Transportować zwierzęta do gospodarstwa wyłącznie pojazdami, kontenerami, pojemnikami transportowymi dokładnie oczyszczonymi i odkażonymi przed załadunkiem drobiu, przy użyciu dopuszczonego do obrotu środka odkażającego
- Oczyszczać i odkażać, przy użyciu dopuszczonego do obrotu środka odkażającego, bezpośrednio po rozładunku pojazdy oraz kontenery lub pojemniki transportowe
- Odkażać koła pojazdów wjeżdżających na teren gospodarstwa
- Przyjmować dostawy zwierząt i pasz w konkretne dni i tylko do jednej fermy


Pomieszczenia
- Wykonać z materiałów nieszkodliwych dla zdrowia drobiu oraz nadających się do oczyszczania i odkażania
- Zabezpieczyć przed dostępem zwierząt innych niż utrzymywane w gospodarstwie
- Utrzymywać czystość i porządek wokół, w tym regularnie wykaszać roślinność i uprzątać pozostałości pasz i ściółki
- Wyposażyć w maty dezynfekcyjne przed wejściem do budynku
- Oznakować tablicą z napisem „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”
- Zapewnić odpowiednie warunki utrzymania w zakresie temperatury, wilgotności, wymiany powietrza, dostępu światła
- Izolować pomieszczenia przez zapewnienie osobnej obsługi, narzędzi, sprzętu
- Rejestrować, prowadzone regularnie czynności odkażania, dezynsekcji i deratyzacji
- Usuwać odchody oraz niezjedzone resztki paszy z pomieszczeń tak często, aby uniknąć zanieczyszczenia paszy lub wody
Higiena personelu i osób postronnych
- Zastosować odzież ochronną
- Dezynfekować ręce
- Oczyszczać i dezynfekować obuwie
- Posiadać aktualne badania na nosicielstwo pałeczek Salmonella
- Szkolić personel w zakresie higieny osobistej oraz możliwych dróg przenoszenia zakażenia za pośrednictwem odzieży oraz sprzętu
- Przestrzegać zasad bioaskuracji


Organizacja fermy
- Stosować zasady „cały kurnik pełen lub cały kurnik pusty”
- Stosować prawidłową obsadę kurnika
- Utrzymywać w jednym kurniku, w obrębie jednego stada, drób w jednakowym wieku
- Eliminować ptaki wykazujące objawy chorobowe
- Rejestrować wejścia osób postronnych na teren gospodarstwa
- Zabezpieczać paszę przed dostępem gryzoni i dzikich ptaków
- Podzielić fermę na strefy dostępu (strefa bez zwierząt) oraz strefy ograniczonego dostępu (strefa hodowli zwierząt)
- Wyposażyć fermę w przeznaczony wyłącznie do użytku przez to gospodarstwo kontener do przetrzymywania zwłok padłego drobiu lub wydzielić w tym gospodarstwie pomieszczenia przeznaczone wyłącznie do przetrzymywania takich zwłok
- Usuwać padły drób do kontenera lub pomieszczenia przeznaczonego
do przetrzymywania zwłok padłego drobiu – nie rzadziej niż raz dziennie
Zabezpieczenie przed dostępem dzikich zwierząt, ptaków, owadów, deratyzacja i monitoring
- Zastosować szczelne ogrodzenia terenu fermy
- Zamykać kontener i pomieszczenia na padłe sztuki
- Nie składować padłych sztuk poza kontenerami do tego przeznaczonymi
- Nie utrzymywać innych zwierząt oraz zwierząt domowych na terenie fermy
- Przechowywać paszę w szczelnie zamkniętych silosach/magazynach
- Niezwłocznie usuwać rozsypaną paszę w okolicach silosów lub budynków
- Utrzymywać sprawne odpływy wody w miejscu mycia i dezynfekcji
- Zamykać drzwi (idealnie dopasowanych) wszystkich budynków – w przypadku wysokich temperatur i konieczności ich otwarcia stosować siatki o drobnych oczkach
- Zastosować siatki ochronne w oknach, wlotach
- Zastosować klapy lub siatki w kominach wentylacyjnych
- Utrzymywać stan ścian budynków bez szczelin oraz pęknięć
- Utworzyć pasy o szerokości ok. 1 m z betonu, żwiru lub piachu wokół budynków uniemożliwiającego porost roślinności
- Używać specjalnych kolców lub drutów uniemożliwiających ptakom przysiadanie na dachach budynków
- Niezwłocznie usuwać powstałe gniazda
- Utrzymać sprawne systemy pojenia uniemożliwiające wycieki powodujące nawodnienie ściółki
- Stosować insektycydy dopuszczone do obrotu zgodnie z zaleceniami producenta
- Zastosować lepy, pułapki na owady, stacje deratyzacyjne, chwytacze, lampy owadobójcze.

Dbałość o prawidłową realizację założeń systemu bioasekuracji gwarantuje bezpieczeństwo i zdrowie hodowli.
Nasi eksperci pomogą w doborze najlepszych rozwiązań dla twojego gospodarstwa.
